‘Waarom zou ik een kunstmuseum bezoeken met mijn kind?’ vraag je je misschien af. Heel simpel: omdat het je kind leert onder woorden te brengen wat iets is, wat hij of zij daarvan vindt en wat het met hem of haar doet. Omdat het goed is om je kinderen een gevarieerd aanbod aan activiteiten aan te bieden. Maar vooral: omdat het echt heel leuk is! Je hebt gesprekken die je anders niet zou hebben, je ziet samen de mooiste dingen. Of lelijke en rare dingen waar je hard om kan lachen. Kortom: met je kind naar een van deze kindvriendelijke kunstmusea is een belevenis die jullie je nog lang zullen herinneren.

Wat zijn kindvriendelijke kunstmusea?

Als kunstmusea normaalgesproken niet op je lijstje staan, is het een goed idee om makkelijk te beginnen. Sluit aan bij wat je kind interessant vindt, wat in de buurt is of waar je kind net iets over heeft geleerd op school. Mondriaan, Kandinsky en Van Gogh zijn bijvoorbeeld kunstenaars die altijd wel een keer aan bod komen op de basisschool. Wat maakt een kunstmuseum kindvriendelijk? Allereerst de voorzieningen: verschoonruimte, kinderstoelen in het café of restaurant en een makkelijke toegang met een kinderwagen. Daarnaast vooral de informatie en of er echt iets te doen is voor kinderen. Zijn er kinderboeken over de collectie? Is er een speciale familierondleiding? Worden er workshops gegeven voor kinderen? Dat alles is als het goed is te vinden op de website van een museum, maar hieronder help ik je graag op weg.

Villa Zebra kindvriendelijk kunstmuseum

Villa Zebra Rotterdam

Villa Zebra

Ik weet zeker dat er nog heel veel mensen zijn die Villa Zebra niet kennen en dat is zo zonde! Dit museum draait helemaal om doen en ontdekken en het combineert dat perfect met een kijkje in de kunstkeuken. Niet alleen met de kunst die er hangt of staat, maar ook door kunstenaars die ter plekke laten zien hoe ze werken. Superinspirerend voor kleine creatievelingen natuurlijk! Ook voor de grootste pessimist: ga zeker eens kijken in Rotterdam.

Pluspunt: gemaakt voor kinderen, letterlijk, dus zo draagdrempelig als maar zijn kan!
Minpunt: minder vaak open dan de ‘grotere musea’, dus als je van buiten Rotterdam komt, moet je het goed timen.
Adres: Stieltjesstraat 21, Rotterdam
Openingstijden: woe, vrij, za, zo 12-17 uur
Website: villazebra.nl

Nijntje Museum

Nijntje Museum
foto: Emmely van Mierlo en Corné Clemens

Nijntje Museum

Nijntje en kunst? Jazeker, Nijntje is ontstaan uit het creatieve brein van illustrator Dick Bruna. Hij werd in zijn kleurgebruik onder andere geïnspireerd door Matisse en tekende tot het einde toe al zijn illustraties met de hand. In het Nijntje Museum is volop aandacht voor Bruna als kunstenaar, op een speelse manier, zodat kinderen de kunstenaar in zichzelf kunnen ontdekken. Het tegenover gelegen Centraal Museum heeft zelfs Bruna’s atelier opgenomen in hun vaste collectie.

Pluspunt: kinderen gaan zo op in hun spel dat ze amper doorhebben dat er ook nog iets over kunst wordt verteld.
Minpunt: het kan hier heel erg druk en hectisch zijn, niet ideaal voor vermoeide ouders of kinderen.
Adres: Agnietenstraat 2, Utrecht
Openingstijden: di t/m zo 10-17 uur
Website: nijntjemuseum.nl

Museum LAM Lisse

Museum LAM Lisse

LAM Lisse

Het Lisser Art Museum, oftewel LAM, is perfect voor kinderen (en ouders) met een korte aandachtsspanne. Je reserveert hier een tijdslot en krijgt bij binnenkomst een paar suggesties. Ik schreef er eerder al uitgebreid over in deze blog. Dit museum toont kunst die gaat over eten en consumeren, ook nog eens een kindvriendelijk thema. Echt een aanrader!

Pluspunt: in iets meer dan een half uur sta je buiten, precies goed voor de concentratieboog van het gemiddelde kind.
Minpunt: je moet online een tijdslot reserveren, dus een spontaan bezoekje is geen optie.
Adres: Keukenhof 14, Lisse
Openingstijden: woe en vrij 13-17, za en zo 11-17 uur
Website: lamlisse.nl

Museum Voorlinden pascale marthine tayou

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden

Je hebt dit museum – als je er al niet zelf geweest bent – vast al eens online voorbij zien komen. Hier zie je mijn uitgebreide review. Het gebouw, de omgeving en de kunstcollectie, het is allemaal even prachtig en fotogeniek. Als je je kind foto’s laat maken (bijvoorbeeld maximaal tien foto’s van dingen die hij of zij heel erg mooi vindt), kun jij rustig rondkijken. Je moet een beetje oppassen voor installaties die op de grond staan, maar dat is dan meteen een goede oefening in ‘wat mag wel en wat mag niet in een museum’.

Pluspunt: er is voor iedere leeftijdscategorie iets boeiends te ontdekken en kinderen kunnen buiten lekker hun energie kwijt.
Minpunt: de Museumkaart is niet geldig hier, dus je moet er wel je portemonnee voor trekken.
Adres: Buurtweg 90, Wassenaar
Openingstijden: dagelijks van 11-17 uur
Website: voorlinden.nl

Kindvriendelijke kunstmusea Mauritshuis Den Haag

Mauritshuis Den Haag

Mauritshuis

Ik heb ontdekt dat het echt helpt als je je museumbezoek voorbereidt. Dat hoeft niet eindeloos lang te duren, je even inlezen in wat er te doen is, is al een goed begin. Het Mauritshuis heeft hele leuke boeken, lees maar eens in deze blog. Samen met Maurits Muis het museum ontdekken is spannend voor klein en groter.

Pluspunt: voor kinderen zijn er aansprekende boeken, rondleidingen en workshops, een goede voorbereiding levert dus echt iets op.
Minpunt: alle kunst hangt vrij hoog en wordt een beetje ‘serieus’ gepresenteerd.
Adres: Plein 29, Den Haag
Openingstijden: ma 13-18, di, woe, vrij, za, zo 10-18, do 10-20 uur
Website: mauritshuis.nl

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum

Van al die mooie musea rond het Museumplein in Amsterdam: waarom het Stedelijk? Het is natuurlijk persoonlijk, maar voor mij zijn er drie redenen: het gebouw is interessant en overzichtelijk, kinderen vinden moderne kunst vaak aansprekend en in het Familielab is bijna altijd wel iets leuks te doen. Kijk of de tijdelijke tentoonstelling kindvriendelijk is en ga anders gewoon een rondje doen in Stedelijk Base, in de kelder van het museum.

Pluspunt: alleen al de lange roltrappen zijn tof voor kinderen.
Minpunt: voor kinderen jonger dan 6 jaar kan het geheel wat overweldigend zijn, dus kies van tevoren uit waar je op wilt focussen.
Adres: Museumplein 10, Amsterdam
Openingstijden: dagelijks 10-18, do 10-22 uur
Website: stedelijk.nl

Mondo Mendini_photo-Heinz-Aebi

Mondo Mendini in het Groninger Museum photo Heinz Aebi

Groninger Museum

Woon je niet in de buurt van Groningen? Dan is dit museum alsnog de reis waard. Sinds mijn bezoek in 2013 met mijn middelste zoon heeft het museum veel gedaan om een bezoek aantrekkelijk te maken voor families. Zo is er een audiotour speciaal voor kinderen, een inloopatelier in de weekenden, een speurtocht en een ontdekkingsruimte.

Pluspunt: het Groninger Museum is kleurrijk en toegankelijk en ligt op loopafstand van het station.
Minpunt: voor veel Nederlanders (en Vlamingen) zal dit museum niet naast de deur liggen, dus maak er een echt uitje van!
Adres: Museumeiland 1, Groningen
Openingstijden: dagelijks 10-17 uur
Website: groningermuseum.nl

Wil je meer informatie over kindvriendelijke musea in Nederland én Vlaanderen? Bestel dan het boek Artie Farty, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën, tips voor een museumbezoek met je kind en advies over het opbergen en tentoonstellen van kinderkunst!