Als je voor de hoofdingang staat, heb je een wat strenge vesting voor je. De karakteristieke koepeltoren (een soort raket van zink) bevindt zich aan de achterkant van het museum, aan de Maas. Geen zorgen, ook binnen merk je gauw genoeg dat je in een bijzonder gebouw bent. De routing vonden wij niet meteen heel duidelijk, daarom deel ik een paar tips die je helpen als je het Bonnefantenmuseum bezoekt met kinderen. Leuk weetje: de naam Bonnefanten komt van het klooster waar het museum ooit in gevestigd was en waar kinderen werden opgevoed tot des bons enfants (goede kinderen), oftewel bonnefanten in lokaal dialect.

Bonnefantenmuseum Maastricht met kinderenAudiotour met Chef en Watson

Voordat we afreizen naar Maastricht, kijk ik alvast even op de website. Welke tijdelijke expositie is er te zien en wat is er te doen voor kinderen? Het helpt vaak als je dat al weet, omdat je dan niet meer ter plekke eerst zelf alles hoeft uit te zoeken. In dit geval zie ik op de site dat er een kids audiotour is langs zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen. De kinderen krijgen een plastic hoesje met daarin een krant, een plattegrond, een vergrootglas en een plaksnor. Ze treden daarmee toe tot het illustere Wetenschappelijk Instituut voor Kloppende Zaken (WIKZ). Voor de kleinste bezoekers is er een ‘Kunst kijk doe boekje’, er zijn regelmatig workshops en net zoals in het Kröller-Müller Museum kun je hier met het Museumdobbelspel op pad.

Bonnefantenmuseum Paloma Varga Weisz WaldfrauTijdelijke tentoonstelling Paloma Varga Weisz

Terwijl mijn jongens met hun plaksnor druk zijn met de audiotour, probeer ik te ontdekken hoe het gebouw in elkaar zit. Mijn tip: kies een paar onderdelen van de audiotour uit (het is nogal veel) en blijf niet te lang beneden. De moderne kunst vind je boven en mijn ervaring is dat die de aandacht van kinderen net iets langer vasthoudt dan het ‘religieuze oude werk’ op de eerste verdieping. Maar goed, wij leren weer wat over de tijd van de kruisiging en over Diana, godin van de jacht. Als ouder kun je de audiotour trouwens ook meedoen op je telefoon, je vindt hem in de (gratis) app Podcatcher (voor Apple en voor Android). De tijdelijke tentoonstelling (te zien tot en met 02-02-2020) van Paloma Varga Weisz is de moeite waard voor klein en groot. Haar installaties, tekeningen en beelden zijn vreemd maar niet eng, mooi ambachtelijk gemaakt en nodigen uit tot vragen stellen. De audiotour legt op een grappige manier uit waar de kunstwerken over gaan. En dan blijkt maar weer dat je soms echt drie keer moet kijken om iets te zien.

Bonnefantenmuseum doe het zelf labDoe-het-lekker-zelf lab

In het ruim opgezette kinderlab kunnen jonge bezoekers lekker zelf aan de slag. Er is een hele wand gereserveerd voor voelen, kijken en ruiken. Aan de grote tafel mogen kinderen kunst maken, voor aan de muur of op een plank voor het raam (of meenemen natuurlijk). Ik zou het wel weten, maar mijn jongens snuffelen even met een vies gezicht aan de geurflessen en willen dan snel weer verder. Er moeten nog meer mysteries worden opgelost. We gaan ook nog even in de zitzakken in de koepeltoren liggen, maar dat duurt niet lang. Gelukkig maar, ik zou er zo in slaap vallen. Snel dalen we af van de enorme trap en leveren de audiotours in. Hoewel we niet alle vragen hebben beantwoord, krijgen de twee mannen-met-snor toch een heel leuk en toepasselijk cadeautje. Tof!

Adres: Avenue Céramique 250, Maastricht (parkeren kan in Q-park garage Bonnefanten, maar let op: daar is geen lift)
Leuk voor leeftijd: een jaar of 7, hoewel er ook al opdrachten zijn voor kinderen vanaf 4 jaar
Voorzieningen: er is een verschoonruimte op de begane grond, het museumcafé Ipanema heeft geen speciale kinderkaart
Meer weten?