De meeste kinderen zijn dol op apps en zodra ze kunnen swipen en typen, zoeken ze zelf uit welke spelletjes ze aantrekkelijk vinden. Het lijkt alsof je daar als ouder geen invloed op hebt, maar vaak valt dat wel mee. Vind je het belangrijk dat je kind ook iets anders speelt dan Fortnite of Hill Climb Racing en houdt je kind van tekenen en kunst? Kijk dan eens naar de 10 creatieve apps voor kinderen hieronder en kies er samen een paar uit. Je kunt het maar beter gewoon een keer aanbieden, toch? 

Creatieve apps Digitalwerkstatt

Digitalwerkstatt Art Studio

Wat is het? Kinderen kunnen hun eigen kunstwerk creëren (en exporteren!) en tegelijkertijd experimenteren met vormen en kleuren. Ze krijgen hierdoor inzicht in de wereld van de kunst en ontwerpen door het leren begrijpen van structuren, niveaus en contouren. 

Wat kost het? €3,99 (Apple) & €3,59 (Android)
Voor welke leeftijd? 5+

In deze categorie is er ook nog Caterpillar Creative Play, naar het werk van Eric Carle.

Bubl Draw

Wat is het? Deze app stimuleert de creativiteit van je kind door het makkelijk te maken allerlei effecten toe te voegen aan een tekening. Niet alleen met animatie, maar ook met muziek. Is dat even leuk! 

Wat kost het? €3,99 (Apple)
Voor welke leeftijd? 4+

Light painting voorbeeld

Light Painting

Wat is het? Deze app zorgt ervoor dat je foto’s kunt maken met een lange sluitertijd, zoals je dat met een ‘echte’ camera (of de nieuwste smartphones) kunt doen. Het leuke is dat je vervolgens kunt schilderen met licht. Hoe dat werkt, lees je in een blog op artiefarty.nl. 

Wat kost het? gratis (Apple & Android)
Voor welke leeftijd? 7+

Google Arts & Culture

Wat is het? Zou je dolgraag een keer de Taj Mahal van dichtbij – of zelfs binnen – willen bekijken maar heb je daar geen tijd of geld voor? Met deze app ben je er zo! Je vindt hier rondleidingen, alle werken van Vermeer in 3D en – te gek voor kinderen – de ‘art selfie’ functie: op welk kunstwerk lijk jij? 

Wat kost het? gratis (Apple & Android)
Voor welke leeftijd? 4+

Quiver app kleurplaat

Quiver

Wat is het? Kleurplaten deluxe, zo zou je deze AR (augmented reality) app kunnen omschrijven. Je print een kleurplaat uit, kleurt ‘m in en scant deze met de app… magisch, wat er dan gebeurt! 

Wat kost het? gratis (Apple & Android), er zijn gratis en betaalde pakketten met kleurplaten)
Voor welke leeftijd? 4+

Paper

Wat is het? Als je altijd en overal aan het tekenen, doodlen en schetsen bent, is dit een hele fijne app voor je. Het goede aan Paper is dat het echt is ontworpen als schetsboek én dat je er ook foto’s in kunt uploaden.  

Wat kost het? gratis (Apple, er is een betaalde Pro versie)
Voor welke leeftijd? 4+

Sand draw app voorbeeld

Sand draw

Wat is het? Een leuke app voor op vakantie, want als het een keer echt vies weer is, kun je met deze app toch tekenen in het zand. Tekening klaar? Dan laat je ‘m meenemen door de golven. 

Wat kost het? gratis (Apple & Android, wel met in-app aankopen)
Voor welke leeftijd? alle leeftijden

Museuminspecteurs

Wat is het? Een museumbezoek wordt toch net iets anders als je na afloop cijfers mag geven als een echt jurylid. Daarmee kun je dan weer punten scoren en in deze app zitten ook nog leuke én leerzame spelletjes.

Wat kost het? gratis (Apple & Android)
Voor welke leeftijd? t/m 12 jaar

Creatieve apps graffiti tekenen

Hoe te tekenen Graffiti 3D (‘Hoe Graffiti 3D te tekenen’ in Google Play)

Wat is het? Nog een toffe app die kinderen laat experimenteren met echte materialen. Het is eigenlijk niet meer dan een verzameling instructies voor het tekenen (op echt papier dus) van je eigen graffiti tag. Eenvoudig maar oh zo leuk. 

Wat kost het? gratis
Voor welke leeftijd? 4+

Let’s create! Pottery HD

Wat is het? Het klinkt raar, maar deze app waarmee je kunt pottenbakken is echt heel leuk. Er zit een spelelement in en je kunt allerlei vormen en patronen op je creaties testen voordat je een keer echt met je handen in de klei gaat. Want dat is natuurlijk het allerleukste, dat snapt een kind ook. 

Wat kost het? €5,49 (Apple) & €4,27 (Android, maar je kunt eerst de gratis Lite versie proberen)
Voor welke leeftijd? 4+