Hals is dan wel een hele bekende Hollandse meester, maar ik zou – eerlijk gezegd – geen uur rijden om een museum met zijn kunst te bekijken. Nou scheelt het dat dit museum in de bijzonder leuke stad Haarlem staat (in een van de mooiste straten zelfs) en dat het z’n stinkende best doet om families blij te maken. Toch een bezoekje waard dus.

Groot Heiligland Haarlem

Workshops

In het Frans Hals museum (sinds een tijdje met twee locaties waar van ‘Hof’ de meest kindvriendelijke is) vind je het werk van de Haarlemse schilder Hals. Logisch. Maar er hangen ook andere Haarlemse helden, grote schuttersstukken én een wisselend aanbod van moderne kunst. En dat maakt dit museum zo verrassend fris. Daar komt bij dat er regelmatig leuke workshops voor de hele familie zijn en in de schoolvakanties ook allerlei extra activiteiten. Al met al ben je zeker een uur zoet in dit museum, en tel daar maar een kwartier bij op als je kind houdt van poppenhuizen!

Poppenhuis Frans Hals Museum

Hubs

Bij binnenkomst in het Frans Hals museum (locatie Hof) krijg je met kinderen een familieboekje waarin leuke open vragen over de kunstwerken staan. Deze speurtocht laat kinderen beter kijken, maar ook verwoorden wat ze aanspreekt, zonder al te veel op te leggen. Tussen het speuren door kun je samen met de kinderen creatief aan de slag in een van de ‘hubs’ in het museum. Je kunt hier bijvoorbeeld portretten tekenen of een lofdicht schrijven op een ouderwetse typemachine. Dat wil iedereen wel eens proberen!

Overzicht hubs Frans Hals Museum Haarlem

Combineren

Schuin tegenover het Frans Hals museum vind je nóg twee musea: het ABC met de architectuur van Haarlem (en een zaal met 80.000 LEGO-stenen om mee te spelen!) en Museum Haarlem, voor wie meer wil weten over deze stad. Verderop in de straat vind je aan je linkerhand Meneer Frans, waar je terecht kunt voor een feestelijke lunch. Steek de Gedempte Oudegracht over en je bent in drie passen bij het Kunstcentrum (de plaatselijke kunstuitleen, ook de moeite waard) of je loopt via de leuke winkelstraat de Kleine Houtstraat richting de Grote Markt. Wil je nog meer tips voor een bezoek aan Haarlem met kinderen? Kijk dan eens op www.mugjes.nl.

Frans Hals Museum tuin

Adres: locatie Hof, Groot Heiligland 62, Haarlem
Openingstijden: di-za 11:00-17:00 en zon- en feestdagen 12:00-17:00
Prijzen: volwassenen €16,00 en kinderen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders gratis
Website: www.franshalsmuseum.nl

Wil je meer informatie over kindvriendelijke musea in Nederland én Vlaanderen? Bestel dan het boek Artie Farty, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën, tips voor een museumbezoek met je kind en advies over het opbergen en tentoonstellen van kinderkunst!