De laatste donderdag van januari is het in Nederland en Vlaanderen Gedichtendag. De week volgend op deze dag staat in het teken van gedichten, rijmpjes en poëzie.


Opdracht

Omdat tekst en beeld elkaar zo mooi kunnen versterken, geeft Artie vandaag een opdracht. Maak een tekening bij een gedicht. Of andersom. Of zoek een bestaand gedicht en schrijf dat bij je tekening. Ben je tevreden met het resultaat? Hang het dan zo op dat je er goed van kunt genieten. Misschien kun je er een serie van maken, of een poster. Dat laatste is heel makkelijk. Print je gedicht uit of schrijf het op je tekening. Je kunt het uitgeprinte gedicht ook met de naaimachine op je tekening stikken, bijvoorbeeld met een mooi fel (of contrasterend) garen.

Gedichtendag collage

Stappenplan

1. Zoek je mooiste tekeningen of kunstwerken uit die zich goed lenen voor een gedicht.

2. Zoek er een mooi gedichtje bij. Als bron kun je in de bibliotheek kijken, bijvoorbeeld in ‘De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten’, samengesteld door Gerrit Komrij. Of in de boeken van Toon Tellegen, die prachtige verhalen en gedichten schrijft, vaak over dieren of gevoel of de combinatie daarvan. Of kijk eens bij Plint, de organisatie die al jaren poëzie en beeldende kunst combineert. Zij brengen het leuke kwartaalblad DICHTER. uit, met gedichten over wisselende thema’s, speciaal voor kinderen.

3. Print je gedicht op gewoon papier, knip het uit en plak het op je tekening of stop je tekening in een lijst en schrijf het gedicht op een passepartout. Of naai je gedicht aan je tekening en maak er een soort collage van. Een heel boekje kan ook, doe eens gek en maak er een project van.

Gedichtendag passepartout

4. Als je echt heel tevreden met het resultaat, kun je het bijvoorbeeld laten afdrukken op een mok voor je oma. Of wat dacht je van een theedoek?

Gedichten die zich goed lenen voor de combinatie met beeld

Ienne Biemans

Ik was de zee
en jij was de golven.
Ik was de moeder en
ik was de wolven.
Ik vrat je op
van teen tot top
van top tot teen
met een laagje rood bessensap
over je heen.
Ik was een smulpaap
en jij was lekker.
Jij was een droom
en ik was de wekker.
Of, bimbom,
andersom.

Sandrine Lambert

Grote, gele
Boterbloemen
groeien graag
in het groene gras.
En ik ben een grote dame
maar dat zie je
later pas.

Hans & Monique Hagen

De wasmachine

ik ga televisie kijken
deurtje open
was naar binnen
deurtje dicht
het gaat beginnen
kijk je mee
ik zie mijn sokken op teevee