Ken je dat? Dat je overal in huis – in laatjes, op de eettafel, verspreid door de kinderkamers én op het prikbord – kinderkunst vindt en dat je niet meer zo goed weet wat je daarmee aan moet? Als de stapel zich verder ophoopt, moet je je over een paar jaar borstcrawlend een weg banen tussen de prachtige kindertekeningen, kleurplaten en knutselwerkjes door.

Tijd voor actie. Artie Farty heeft een simpel stappenplan voor je gemaakt om orde te scheppen in de chaos. Je kunt dit doen met je kinderen erbij, maar hou er dan rekening mee dat het allemaal iets langer duurt. Voordat je begint, zorg je dat je het volgende bij de hand hebt: een map of doos voor ieder kind (denk groot, A2 is een mooi formaat), fototoestel, pen, schaar, kartonnen doos en eventueel een scanner. Deze flowchart helpt je nog eens extra met een overzicht van wat wel en niet weg kan.

Klaar? Komt ‘ie:

1. Verzamel alle kinderkunst die je kunt vinden in huis en gooi het op een grote hoop.

Kindertekeningen verzamelen

2. Haal de half-affe, verfrommelde en niet-zo-heel-mooie (heel subjectief, ja) kindertekeningen er tussenuit en stop ze in een kartonnen (wegwerp)doos. Twijfel je? Denk dan even aan je kind als 18-jarige puber aan wie je deze stapel gaat overhandigen.

3. Alles wat overblijft, sorteer je op kind. Weet je niet meer van wie het is en je kind(eren) zelf ook niet? Dan kan het weg. (Maak er dus een gewoonte van om op iedere tekening meteen naam en datum (of jaartal) achterop te schrijven!)

4. 3D knutselwerkjes waar je kind niet enorm aan gehecht is, fotografeer je en gooi je weg. De echte parels krijgen straks een mooi plaatsje. De foto’s bewaar je in een mapje op je computer en voor de zekerheid in de cloud of op een USB-stick.

Kinderkunst fotograferen

5. Als je alles geselecteerd hebt, ga je nog een keer door de mappen heen. Tien dezelfde schatkaart-tekeningen of koppoters hoef je niet alle tien te bewaren. Het gaat erom dat je dingen bewaart die grappig, lief of ontroerend zijn of die de ontwikkeling van je kind goed laten zien.

6. Uit alle mappen haal je nu een aantal (afhankelijk van hoeveel plaats je hebt om te exposeren in huis) tekeningen die je wil ophangen.

Kindertekeningen ophangen

7. De rest is nu mooi opgeborgen in een map. Je kunt natuurlijk ook alles inscannen en digitaal bewaren. Dan kun je er een boek van maken (bijvoorbeeld via albelli.nl), kaarten of stickers. Voor nog meer inspiratie bekijk je de tips in het boek Artie Farty (bladzijde 245 – 250).

8. Bedenk (als je dat nog niet hebt) een mooie plek in huis om kinderkunst op te hangen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de keuken, in de gang, in een speelkamer of in het trapgat. Afhankelijk van het soort ruimte kies je bijvoorbeeld voor een magneetbord, een staaldraad met knijpers (IKEA) of dezelfde fotolijstjes in verschillende formaten. Ook de kinderkamers zijn natuurlijk prachtige plekken om kinderkunst te exposeren!

Stenen exposeren

9. Kijk nog eens in de doos met dingen die weg kunnen. Kun je misschien nog een collage maken met (delen van) deze tekeningen? Of inpakpapier of vlaggetjes? Zo niet, dan kan de doos met inhoud naar het oud papier.

Heb je toch nog iets meer steun nodig bij het bepalen wat weg kan en wat niet? Hou dan deze flowchart bij de hand (of pin ‘m voor later):

Artie Farty kinderkunst bewaren flowchart

Wil je nog meer tips en inspiratie voor wat je kunt doen met kindertekeningen in huis? Bestel het boek Artie Farty; een prachtig vormgegeven boek bomvol goede tips voor ouders (opa’s, oma’s, tantes, meesters en juffen) van knutselende kinderen. Heb je de smaak van het opruimen te pakken? Lees dan ook even deze blog over het opruimen van de knutselspullen.