Je hebt ze vast wel in huis rondslingeren: verpakkingen van apparaten zoals smartphones. Om de een of andere reden heb je ze tot nu toe niet weggegooid en dat is maar goed ook! Je kunt ze namelijk perfect recyclen en er een kunstig diorama van maken. Maar hoe doe je dat?

Geschikt voor:

6+ (ik heb dit ook met kleuters gedaan, maar dan is een schoenendoos handiger)

Wat heb je nodig:

  • een stevig doosje van bijvoorbeeld een smartphone
  • schaar
  • potlood
  • oud papier (bijvoorbeeld oude bladmuziek of mooie vergeelde pagina’s uit een boek van de kringloop)
  • mod podge (het recept daarvoor vind je in Artie Farty LAB)
  • kwast
  • spullen om in je diorama te zetten
Joseph Cornell Untitled For Chiarina
Joseph Cornell – Untitled (For Chiarina), Collectie Museum Boijmans van Beuningen

Verzamelaars

De Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell was een enorme verzamelaar. De gekste voorwerpen nam hij mee naar zijn huis, waar hij zelden uit kwam. Met die voorwerpen maakte hij prachtige toonkastjes, of diorama’s, die nu in musea over de hele wereld te zien zijn. Wist je trouwens dat Cornell lang samen was met de legendarische Japanse kunstenares Yayoi Kusama?

Diorama van iPhone doosje stap 1

Stap 1

Teken alle kanten van je doosje af op oud papier en knip dat uit. Je hebt nu een groot stuk voor de achterkant, twee lange kanten voor de boven en onderkant en twee korte stukjes voor de zijkanten.

Diorama van een iPhone doosje stap 2

Stap 2

Maak de mod podge en smeer een kant ermee in. Leg het strookje erop en wrijf goed aan. Doe hetzelfde met de andere kanten tot het hele doosje bekleed is met papier.

Diorama van een iPhone doosje stap 3

Stap 3

Kwast, als de eerste lijmlaag is opgedroogd, een tweede laag lijm over het papier heen. Dit maakt het geheel extra stevig en geeft een beetje een glanslaagje. Je kunt dit trouwens doen met twee recepten uit Artie Farty LAB: papier maché lijm of vernislijm. De laatste geeft iets meer glans dan de eerste. Leg het doosje op zijn kop te drogen. Als je het leuk vindt, kun je wat verfspetters of glitters op je diorama strooien als de lijm nog nat is.

Diorama van een iPhone doosje stap 4

Stap 4

Zet de voorwerpen in je diorama. Dit kan een tekening op karton zijn, een plaatje uit een tijdschrift, leuke poppetjes van klei of natuurschatten zoals dennenappels (daar maak je heel makkelijk een kampvuurtje van!).

Diorama van een iPhone doosje serie

Geef je diorama een mooi plekje in huis en geniet van je uitzicht!