Afgelopen week sprak ik Miranda, oprichter van de te leuke webshop Boef & Aap voor avontuurlijk spelen en zij zei dat ouders ook vooral hun kind niet moeten vergeten op Valentijnsdag. Lief idee toch? Hoe vaak krijg je van je kinderen niet knutselwerkjes of tekeningen vol hartjes, kleine moeite om dat ook eens voor je kind te doen. Gewoon een simpel briefje met ‘ik vind je lief’ maakt al dat je kind zich gezien voelt. Ach, de liefde. Wat een dankbaar onderwerp voor een mooi gedicht, een brief, bioplastic, straatkunst of een boodschap geschilderd met licht. Kleine kunstenaars kunnen zich uitleven op dit symbool en hun kunstwerk stiekem geven aan hun geliefden. Of gewoon lekker zelf houden en ophangen. Ik geef je wat inspiratie met het symbool van Valentijnsdag, het hart.

Maak een kunstwerk bij een liefdesgedicht

Er zijn zoveel mooie gedichten te vinden voor kinderen en ze samen lezen is weer eens wat anders dan een heel boek. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze, van Theo Olthuis:

Soms moet ik je opeens
zoenen geven,
dat gaat gewoon vanzelf.
Voordat ik het weet,
is het al gebeurd
en heb je weer een zoen
en nóg een zoen.
Moet je maar niet zo lief zijn.
Ik kan er niks aan doen!

Probeer hier maar eens kunst bij te maken. Hoe teken je zoenen, met zoenlippen of met x-jes? Of misschien kun je het verbeelden met klei? Of maak samen een mooi ontwerp op de computer (bijvoorbeeld op canva.com), ook leuk!

Handgeschept papier Artie Farty LAB

Een liefdesbrief op handgeschept papier

Papier scheppen is leuk én duurzaam, je gebruikt oude huiswerkblaadjes (of brieven van de Belastingdienst) tenslotte nog een keer. Hier zie je precies hoe het moet. Voor mooi roze papier heb je maar een druppeltje rood nodig.

Hartje van bioplastic uit Artie Farty LAB

De meest duurzame sleutelhanger ooit

Het recept voor bioplastic maken vind je in Artie Farty LAB. Een fantastische uitvinding, want je hebt er alleen natuurlijke producten voor nodig, het is zo klaar en het wordt snoeihard.

Hart in het bos Valentijnsdag

De liefde ligt op straat (of in het bos)

Als je heel goed kijkt en oplet, zie je van alles op straat. Een kauwgompje, blaadje of een verfvlek in de vorm van een hartje. Kun je niks vinden? Maak dan gewoon zelf een mooi hart met stoepkrijt of knip een hartje uit een boomblaadje en doe het bij iemand door de brievenbus.

Light painting hart

Een hart geschilderd met licht

Wist je al dat je met licht kunst kunt maken? Kijk maar eens hier, met deze tips hoeft het alleen nog maar een beetje donker te worden. Wie maakt het mooiste hart en doe je dat met een zaklamp of een fietslichtje? Dit is een hele leuke activiteit, niet alleen voor Valentijnsdag maar ook voor in de voorjaarsvakantie. Hier vind je er nog meer.

Hartjes stempelen voor Valentijnsdag

Hartjes stempelen met een wc-rol

Een wc-rol en wat verf, meer heb je niet nodig. Vouw je wc-rol eerst helemaal plat. Knijp daarna met je wijsvinger en duim aan de ene kant de wc-rol in een puntje. Aan de bovenkant deuk je het rolletje juist in. Doe er een elastiekje of plakband omheen om het hartje in vorm te houden. Dopen in de verf en stempelen maar! Wil je meer ideeën voor stempels maken?

Keith Haring - Untitled (heart)

Keith Haring – Untitled (heart)

Beroemde kunstwerken met hartjes of liefde?

Wil je je kind(eren) iets meer achtergrond meegeven? Bekijk dan eens samen een paar beroemde kunstwerken die over de liefde gaan. Wat dacht je van ‘Girl with balloon’ van Banksy en het beeld ‘LOVE’ van Robert Indiana? Over die eerste kun je eindeloos met kinderen praten, omdat het bij de veiling door de shredder ging en daarna nóg meer waard werd. Indiana kun je als voorbeeld nemen voor het ontwerpen van je eigen font. En Keith Haring maakte ook regelmatig gebruikt van het hart als symbool in zijn kunstwerken. Hoe cool is het om zijn felgekleurde, stripachtige tekeningen als voorbeeld te nemen voor bijvoorbeeld een print op stof? Of een experiment met krimpplastic (in Nederland ook wel bekend als Krimpy Dinkie)?

Wil je meer creatieve tips? Bestel dan de boeken Artie Farty of Artie Farty LAB, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën en knutselrecepten voor thuis of in de klas!