De Kinderboekenweek met het thema ‘Reis mee!’ biedt meer dan genoeg inspiratie voor kinderen en hun ouders, juffen en meesters. Zo maakte ik een Pinterest-bord aan voor dit thema met allemaal knutselideeën die te maken hebben met vervoer, kaarten, tijdreizen en nog veel meer toffe voorbeelden. Boeken kunnen op heel veel manieren kinderen inspireren. Zo kan een stripboek aanzetten tot het verzinnen van een eigen stripverhaal en kan een klassieker als ‘De Kleine Kapitein’ van Paul Biegel inspireren tot het bouwen van een boot van karton. Leuker nog dan een kind kunstboeken geven, is er samen naar te kijken of uit te werken. Zo kun je als ouder en kind elkaar inspireren (en heb je ook nog eens leuke gesprekken)!

De leukste kunstboeken

De laatste jaren brengen musea en uitgevers steeds vaker kunstboeken uit; een goede ontwikkeling! Omdat het lastig kan zijn een keuze te maken uit het grote aanbod, vind je hieronder een selectie van leuke kunstboeken voor kinderen en ouders. Van kijken tot maken en van experimenteren tot doen, alles komt aan bod. In Artie Farty vind je trouwens achterin een hele lijst kunstzinnige boeken, websites en apps. En wist je dat we op dit moment een te gekke kortingsactie hebben?

De Stip boek Peter H. Reynolds

De Stip – Peter H. Reynolds
Waar gaat het over?
Floor zegt dat ze niet kan tekenen. De juf laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam.
De volgende dag vindt Floor haar stip aan de muur in een gouden krullenlijst – ze weet niet wat ze ziet! Maar… die stip kan beter.

Dat is het begin van een lange reeks stippenschilderijen die Floor tot de heldin van de school maken – iedereen vindt haar werk prachtig. Zo ook een klein jongetje dat zegt zélf helemaal niet te kunnen tekenen. Hij krijgt nog geen rechte lijn op papier.
‘O nee?’ zegt Floor. ‘Laat maar eens zien dan.

Mooi! Nu alleen nog even je naam eronder.’

Wat is hier zo goed aan?
Dit is de basis, het allerbelangrijkste, omdat het drie dingen onderstreept:
1. alles kan kunst zijn
2. iedereen kan kunst maken en dat hoeft niet altijd een goed gelijkend portret of landschap te zijn
3. het is zo motiverend voor kinderen als hun kunstwerk een mooi podium krijgt

Het is bovendien luchtig en grappig geschreven en aantrekkelijk geïllustreerd.

Voor welke leeftijd?
Vanaf 4 jaar, maar dit is ook zeker een boek met een goede boodschap voor wat oudere kinderen.

Het stoere kunstboek coverHet stoere kunstboek – op avontuur in het Kröller-Müller museum
Waar gaat het over?
Zo’n twintig veelal bekende kinderboekenschrijvers als Paul van Loon, Jochem Myjer en Tonke Dragt schreven een verhaal bij een kunstwerk. Een grote kleurenfoto brengt het kunstwerk in beeld en in pastelkleurige kaders wordt een toelichting of achtergrondinformatie gegeven. Bij elkaar geeft het een fascinerend beeld van de diverse aspecten van kunst.

Voor welke leeftijd?
Vanaf 8 jaar, hoewel een paar van de verhalen, foto’s en weetjes ook al wel geschikt zijn om voor te lezen aan jongere kinderen.

Wat is hier zo goed aan?
Het is zo moeilijk om zo’n boek echt goed te maken en het is deze makers gelukt, dat vind ik heel knap. Het is boeiend voor kinderen en ouders en het leuke aan zo’n boek is dat de kunst herkenbaar is als je in het museum komt. Zeker in het Kröller-Müller museum is dat geen overbodige luxe, want dat is zo groot! Hier lees je trouwens een blog over ons bezoek aan het Kröller-Müller.

Opgesloten! boek Lizette de Koning

Opgesloten! – Lizette de Koning 
Waar gaat het over?
Joris gaat met zijn klas naar het Mauritshuis en wordt daar door een klasgenoot in de wc opgesloten. Gelukkig wordt hij ook weer gered – door iemand uit een schilderij! Zo komt hij in het 17de-eeuwse Delft terecht en ontmoet beroemde figuren zoals Johannes Vermeer en Anthonie van Leeuwenhoek. Maar als het tijd is om terug te keren, gaat er iets mis… Joris is opgesloten in de geschiedenis. Zal hij ooit nog terugkomen?

Voor welke leeftijd?
Officieel vanaf 10 jaar, maar onze ervaring is dat het ook al geschikt is om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar.

Wat is hier zo goed aan?
Verdwijnen in een schilderij en dan ook nog in de tijd reizen, wiens fantasie slaat daar nou niet van op hol? Het verhaal is goed geschreven en heel spannend. Het is natuurlijk extra leuk om daarna zelf naar het Mauritshuis te gaan en te kijken naar de schilderijen uit het boek.

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst coverWaarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? – Susie Hodge
Waar gaat het over?
Bestaan er ook lelijke beelden? Waarom is kunst zo duur? Hangt dit niet op z’n kop? Waarom ligt er allemaal fruit? Dit is toch niet af? Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Kinderen kunnen de mooiste vragen stellen, waardoor ook volwassenen met nieuwe ogen naar kunst gaan kijken. In dit schitterende boek maken we een kunstreis door de tijd – en komen we langs honderden beroemde kunstwerken.

Voor welke leeftijd?
Vanaf 12 jaar, maar het is bijvoorbeeld ook goed te gebruiken als volwassenen om iets uit te leggen aan jongere kinderen.

Wat is hier zo goed aan?
Het legt op een laagdrempelige manier een aantal kunstbegrippen uit. Tegelijkertijd laat dit boek zien dat vragen over kunst niet gek zijn, of dom. Dat vergeten niet alleen kinderen, maar ook hun ouders nog wel eens. Kunst moet je niet altijd maar zo serieus nemen, daar mag je ook gewoon om lachen.

Nijntje in het museum coverNijntje in het museum – Dick Bruna
Waar gaat het over?
Nijntje en haar ouders bezoeken een museum. Vader pluis denkt dat nijn te klein is, maar nijntje vindt zichzelf al heel groot. Ze mag mee naar het museum en vindt dat reuze spannend. Ze zien schilderijen, een mobile en zelfs een stenen beeld. Aan het eind van het boekje wil nijntje zelf ook kunstenaar worden.

Voor welke leeftijd?
Vanaf 2 jaar (tot een jaar of 5 zou ik zeggen).

Wat is hier zo goed aan?
Dit is natuurlijk het perfecte boekje als je met je kind naar het Nijntje Museum in Utrecht wil gaan. Maar ook als voorbereiding op een bezoek aan ieder ander museum doet deze Nijntje het goed. Het is herkenbaar en vrolijk en nodigt uit om ook eens kunst te bekijken met kinderen.

Kobe maakt een museum coverKobe maakt een museum – Åshild Kanstad Johnsen
Waar gaat het over?
De favoriete bezigheid van heel veel kinderen: verzamelen! Kobe, een grappig getekend jongetje in de vorm van een boomstam, doet dat ook heel graag. Maar waar laat je al die spullen? Juist, in je eigen museum.

Voor welke leeftijd?
Ongeveer 5 tot 8 jaar.

Wat is hier zo goed aan?
Het thema ‘verzamelen’ is voor heel veel kinderen (en hun ouders dus) erg herkenbaar. Daarnaast geeft de manier waarop Kobe met zijn verzameling aan de slag gaat veel inspiratie. Bovendien is dit boek bijzonder origineel vormgegeven en raak je er niet snel op uitgekeken.

Echte kunst maak je zo coverEchte kunst maak je zo – Marion Deuchars
Waar gaat het over?
Dit is een dik tekenboek met een lekker groot formaat waar kinderen zo mee aan de slag kunnen. Aan de hand van een paar voorbeelden kunnen ze letterlijk de kunst afkijken van grote namen als Picasso, Calder, Matisse, Van Gogh, Pollock, Klee en Mondriaan. En dankzij de heldere uitleg van de technieken kunnen ze er helemaal hun eigen invulling aan geven.

Voor welke leeftijd?
Een kind van 3 beleeft hier al plezier aan, maar een volwassene ook. Praktisch voor alle leeftijden dus!

Wat is hier zo goed aan?
Kinderen tekenen en kleuren graag. En volwassenen vinden het fijn als kinderen iets leren over kunst. Het is maar zelden dat die twee dingen samenkomen en dan ook nog op een leuke manier, die kinderen aanspreekt.

Wil je meer informatie over kijken naar kunst en zelf kunst maken? Bestel dan het boek Artie Farty, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën, tips voor een museumbezoek met je kind en advies over het opbergen en tentoonstellen van kinderkunst!