Soms heb je op een maandag ineens een vrije dag of een kind met een studiedag. Wat ga je dan doen? Stel dat je naar een museum wil, dan denk je misschien dat geen optie is. Op maandag zijn musea tenslotte altijd dicht, dat weet iedereen. Mis! In deze blog lees je welke kunstmusea op maandag open zijn in Nederland en Vlaanderen:

Nederlandse musea die op maandag open zijn:

Voorlinden

Museum Voorlinden is een prachtig museum voor moderne kunst met een al even prachtige tuin, in Wassenaar. Ik schreef er al eerder een uitgebreide blog over. Dit is een museum waar je in je eentje helemaal op kunt gaan in de kunst, maar dat ook heel leuk is voor kinderen. Minpuntje: je Museumkaart is hier niet geldig. Kinderen t/m 12 jaar mogen dan wel weer gratis naar binnen.
voorlinden.nl

Rijksmuseum Amsterdam

‘Het Rijks’ (voor intimi) is absoluut een bezoekje waard. Je kijkt je ogen uit, niet alleen naar ‘De Nachtwacht’ en al die andere beroemde kunstwerken, maar ook naar het gebouw zelf. Het is – zeker met kinderen – een aanrader om je bezoek goed voor te bereiden. En dat kan prima met alle leuke kinderboeken die er over dit museum te vinden zijn.
rijksmuseum.nl

Stedelijk Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Buurman (of -vrouw) van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, maar toch weer heel anders. In ‘de badkuip’ zoals het gebouw wel genoemd wordt, is altijd wel iets bijzonders te zien. Het Familielab – centraal in het museum – maakt een bezoek voor gezinnen extra leuk. En de roltrappen natuurlijk 😉
stedelijk.nl

Van Gogh Museum

Vincent van Gogh blijft als kunstenaar tot de verbeelding spreken, bij jong en oud. Het museum is heel goed ingespeeld op gezinnen. Zit een bezoekje er nog even niet in? Kijk dan vooral alvast bij al hun online activiteiten, daar zitten hele leuke bij!
vangoghmuseum.nl

FOAM

FOAM is het Fotografiemuseum in Amsterdam. Een aanrader voor fotografieliefhebbers, gelegen aan de Keizersgracht. Niet iedere tentoonstelling zal even geschikt zijn voor jonge kinderen, maar bij twijfel kun je altijd even bellen. Voor kinderen is er een opdrachtenboekje te koop (voor €3,50) waar ook creatieve opdrachten voor thuis in staan.
foam.org

Hermitage

Misschien denk je er niet zo snel aan om met kinderen naar de Hermitage te gaan, maar dat kan juist heel goed. Ten eerste omdat de Hermitage een speciaal kinderprogramma heeft (voor scholen, maar ook particuliere bezoekers) en ten tweede omdat de Hermitage ook het Outsider Art Museum herbergt. En dat is echt de moeite waard om te bekijken met kinderen!
hermitage.nl

Kunsthal KAdE

In het mooie stadje Amersfoort vind je Kunsthal KAdE. De kunsthal organiseert tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Er is geen eigen collectie, maar op dit moment bijvoorbeeld wel de expositie ‘Tell me your story’. 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst gebaseerd op storytelling, nu verlengd tot eind augustus.
kunsthalkade.nl

Mondriaanhuis

Eveneens in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan te bezichtigen. Ook Mondriaan is een klassiek kunstvoorbeeld dat graag op scholen gebruikt wordt. Het Mondriaanhuis gaat met zijn tijd mee en biedt informatie aan op een interactieve manier. Normaalgesproken kun je hier terecht voor workshops, kinderfeestjes en een atelier, raadpleeg nu vooral de website.
mondriaanhuis.nl

Vlaamse musea die op maandag open zijn:

Design museum Gent

Design is overal. Design Museum Gent maakt je bewust van de grote impact die design heeft op je dagelijkse leven. Via de uitgebreide collectie, die loopt van de vijftiende eeuw tot nu, tonen we de verantwoordelijkheid die ontwerpers, producenten en consumenten daarin dragen. Neem je kroost gerust mee naar dit museum, volg er een toffe workshop of speel het Museumspel.
designmuseumgent.be

Kindermuseum Elsene

Je vindt in het Kindermuseum geen computerschermen of games. Aan de hand van decors, houten spelletjes en inleefmomenten leren de kinderen iets bij over zichzelf en de wereld waar ze deel van uitmaken. Elke tentoonstelling is interactief en speels en stimuleert dialoog en spel tussen ouders en kinderen.
kindermuseum.be

Ben je niet gebonden aan een maandag? Kijk dan vooral eens naar dit lijstje van kindvriendelijke musea die je echt eens moet bezoeken in 2020! Als een live bezoek er voorlopig nog niet in zit, kun je hier terecht voor allerlei toffe online kunstprogramma’s. Wil je liever thuis aan de slag? Maak dan eens een minimuseum!

Wil je meer informatie over kindvriendelijke musea in Nederland én Vlaanderen? Bestel dan het boek Artie Farty, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën, tips voor een museumbezoek met je kind en advies over het opbergen en tentoonstellen van kinderkunst!

Tekst en foto’s: Nicoline van Slingelandt
Hoofdfoto: detail van ‘Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)’ van Lara Favaretto bij Museum Voorlinden