Het eind van het schooljaar is weer in zicht. Vaak is dat dé periode voor meester en juffendag, afscheidspicknicks en andere feestjes op de lagere school. Wil je de meester of juf bedanken voor een mooi jaar, maar heb je geen inspiratie? Check dan deze 8 ideeën voor de leukste kunstzinnige cadeaus:

Voor wie graag schrijft (die blijft)

Maak een boekje voor de meester of juf met een creatieve zelfgemaakte cover. Leg een vel aquarelpapier op een krant en maak waterverf in verschillende kleuren met een schepje baking soda erdoor. Verf het hele papier in verschillende kleuren. Druppel hier – als het nog nat is – azijn overheen. Het effect is cool om te zien en ook nog mooi als het droog is. Als je cover klaar is, draai je het papier om en legt er een stapeltje gewoon printpapier in hetzelfde formaat op. Vouw dubbel en prik gaatjes in de vouw. Rijg daar een draadje doorheen en klaar is kees.*Baking soda verf boekjes*dit is een idee uit Artie Farty LAB

Voor inspiratie aan de muur

Een goed klaslokaal kan niet zonder inspirerende posters aan de muur als je het mij vraagt. En welk thema is nou herkenbaarder voor lagere schoolleerlingen dan ‘zelfvertrouwen’? Niet geheel toevallig is dat het thema van the one and only poster die Artie Farty maakte. Je kunt ‘m bestellen in mijn webshop.

Poster gedicht zelfvertrouwen

Voor de DIY juf of meester

Een beetje juf of meester vindt het vaak wel leuk om creatief bezig te zijn. Wat is dus een beter cadeau dan een potje met ingrediënten voor spierwitte klei waar ze alleen nog maar wat water aan hoeven toe te voegen? Met een kopje baking soda (dat koop je per kilo bij reformwinkels en het is echt overal goed voor) en een half kopje maïzena ben je er al. De gelukkige ontvanger hoeft alleen nog maar 3/4 kopje water toe te voegen en het geheel op te warmen in een pannetje. Maak een mooi etiketje voor om of op de pot et voilà.*

Spierwit deeg zelfmaakkit

*dit is een idee uit Artie Farty LAB

Voor de juf of meester met groene vingers

Planten stekken is hot! Heb jij groene vingers en gun je de juf of meester ook zo’n gezellige plant in huis? Maak dan een stekje en stop dat in een zelfgemaakt bakje van papier maché. Dubbele huisvlijt en absoluut een leuk project voor kinderen. In Artie Farty LAB zie je hoe je zelf papier maché lijm maakt.

Stekje in potje van papier mache

Voor de rust, maar dan wel stylish

Vanaf groep 6 nemen veel kinderen regelmatig een mobiele telefoon mee naar school. Best lastig voor juffen en meesters, want waar laat je die dingen? Gelukkig hebben twee docenten de telefoon-tas bedacht, maar dat kan natuurlijk best mooier. In Artie Farty vind je een opbergtas van Valerie van der Werff, die misschien wel te maken is door hele handige harries. Moet je kijken hoe cool!

Opbergzak met vakken door Valerie van der Werff

Foto Bart Brussee

Voor een dubbel lieve boodschap

De allerliefste juf of meester krijgt een kaartje van handgeschept papier met bloemenzaadjes. Dubbel feest en zelf papier maken is heel leuk (en makkelijk) om te doen. In Artie Farty LAB staat precies uitgelegd hoe het moet.

Artie Farty LAB geschept papier

Voor later

Groep 8 is voor ieder kind een bijzonder jaar. Je bent de oudste van de school en het jaar zit vol leuke activiteiten, zoals kamp, een musical en waarschijnlijk een aantal leuke uitstapjes. Hoe leuk is het dan om aan het begin van het schooljaar als juf of meester een herinneringenpot in de klas te kunnen zetten waar iedereen zijn of haar herinneringen van dat jaar in kan stoppen? Aan het eind van het jaar is de pot gevuld met briefjes, die weer gebruikt kunnen worden voor een speech of eindboek.

DIY herinneringenpot

Voor de juf of meester die wel wat creatieve inspiratie kan gebruiken

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor al bestaande kunstzinnige cadeaus. De boeken Artie Farty en Artie Farty LAB bieden meer dan genoeg inspiratie voor thuis en in de klas. Of maak de juf of meester blij met één van de museumbingo’s; een beproefd recept om kinderen bij de les te houden tijdens een museumbezoek.

Artie Farty boeken en museumbingo