Geschikt voor
5+

Wat heb je nodig:
Schoenendoos, papier, verf, lijm, (LEGO-)poppetjes als publiek en verder alles wat je denkt te kunnen gebruiken voor de aankleding. Je kunt van alles uit je huis of tuin recyclen voor dit project, dat is mooi meegenomen!

Tiny Art Show
Beeld: @tinyartshow op Instagram

Wonderkamers

Het idee van minikunst is op zich niet nieuw. In de VS heb je de Tiny Art Show, op enormoustinyart.com vind je voorbeelden van kunst op miniatuurformaat en er is een boek ‘Think small: the tiniest art in de world’. Maar hoe cool is het om je eigen museum te maken? Het kan met je favoriete kunstwerken maar dan verkleind of met zelfgemaakte minibeeldjes en schilderijen. Dit is zo’n project waar je rustig een week of twee over kan doen. Net zoals poppenhuizen (die je ook in een aantal musea nog tegenkomt, zoals het Frans Hals Museum in Haarlem en het Rijksmuseum Amsterdam) kleed je je eigen museum steeds wat verder aan. Oh en tsss, ik zou het bijna vergeten, maar als de musea weer opengaan, moet je echt eens de Wonderkamers in Kunstmuseum Den Haag gaan bekijken!

Minimuseum vergrootglas

Schilderijen en installaties

De schoenendoos is je basis en natuurlijk de kunstwerken. Verklein en print beroemde kunstwerken die je zelf mooi vind of maak je eigen kunst. Niet alleen schilderijen, maar ook moderne installaties mogen in je museum. Denk aan een schroef op een sokkel, of een bakje met gekleurde rijst, het is helemaal aan jou.

Minimuseum rode loper

Catalogus(je)

Een echt minimuseum kan natuurlijk niet zonder de bordjes die de kunstwerken beschrijven. Verder is een piepkleine catalogus leuk om te maken. Je zou ook kunnen denken aan verlichting, een rode loper of een bordje met nooduitgang.

Minimuseum publiek

Publiek

En vergeet het publiek niet! Een LEGO-poppetje werkt al prima, maar misschien maak je wel je eigen publiek. Of laat voorbijgangers het publiek zijn en hang een vergrootglaasje bij je minimuseum zodat ze het goed kunnen zien. Wedden dat jullie een lach op veel gezichten gaan toveren?

Minimuseum van bovenaf

Ik zeg het je: het #minimuseum is de nieuwe #berenjacht 😉

Wil je meer creatieve tips? Bestel dan de boeken Artie Farty of Artie Farty LAB, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën en knutselrecepten voor thuis of in de klas!