Afgelopen zomer mocht ik met twee van mijn zoons (toen 8 en 6) naar LAM Lisse voor een testbezoek. LAM staat simpelweg voor Lisser Art Museum, de letters LAM heten je buiten al welkom. Het heeft wel iets weg van de iconische I Amsterdam-letters en ja, ook hier kunnen kinderen op klimmen. Je vindt het museum, waar speciaal een modern gebouw voor werd neergezet, naast de Keukenhof. En zeg eens eerlijk: was jij daar al eens geweest met je kinderen? Ik niet, dat is dus meteen een mooie combinatie.

Itamar Gilboa LAM

Eten, drinken, kopen

Het LAM is ontstaan uit de kunstcollectie van de familie Van den Broek, van de Dirk-supermarkten. Het wil vooral heel laagdrempelig en toegankelijk zijn voor kinderen, jongeren en mensen die niet per se vaak naar musea gaan. Na 45 minuten zou je ongeveer weer buiten moeten staan, dan heb je goed gekeken, maar ben je toch nog fris. Verwacht in dit museum geen speurtochten, museumwinkel of verklarende bordjes bij de kunstwerken. Kijken is belangrijker dan kennen. Dat is geen straf in een museum dat draait om eten, veel kunstwerken zien er aantrekkelijk uit. Toch word je wel degelijk uitgedaagd om verder te kijken, want bij binnenkomst krijg je een persoonlijke tour langs vijf kunstwerken op je mobiele telefoon. De aanwezige gastvrouwen en -heren beantwoorden met liefde je vragen.

Strawberries LAM Lisse

Kindvriendelijk LAM

Wat dit museum vooral heel kindvriendelijk maakt, is dat veel kunst op of laag bij de grond staat of hangt. Wat een verademing vergeleken met veel andere musea! Er is een lift, dus ook met een kinderwagen kun je hier terecht. Het LAM zelf adviseert om hier met kinderen vanaf een jaar of zeven (die kunnen lezen) naartoe te gaan. Ik denk dat het ook voor jongere kinderen geschikt is, mits ze rustig rondlopen en niet geneigd zijn overal aan te komen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Museum Voorlinden in Wassenaar, dat iets groter en veelzijdiger is, maar ook net iets minder kindvriendelijk. Verrassend genoeg voor een museum dat over consumptie gaat, is er geen museumcafé. Als je iets wilt eten of drinken, neem dan zelf iets mee en eet het op in de mooie tuin óf breng een bezoekje aan de Hofboerderij (open zaterdag en zondag 10:00-17:00 uur, er is ook een kinderboerderij die dagelijks open is van 10:00-17:00 uur) van Kasteel Keukenhof. Ook kinderwarenhuis en lunchcafé Lievelingetjes in Lisse is een absolute aanrader met kinderen.

Museum met kind

Ervaring

Mijn zoons vonden de kunst in dit museum leuk om naar te kijken en grappig. Dat is waarom ik het zo leuk vind om met kinderen naar een kunstmuseum te gaan; zij hebben nog niet allerlei associaties en verwachtingen bij de kunst die ze zien. Het enige wat je van ze mag verwachten is dat ze echt goed kijken: wat is dit, waar is het van gemaakt, is het wat je dacht dat het was toen je eerst keek? Mijn jongens vonden Strawberries van Eelco Brand heel mooi en de ijskast op pootjes (Rob Pruit – Refrigerator) viel erg in de smaak. Na een uur binnen moest ik ze ervan weerhouden om drie keer op en neer te gaan met de lift, dus die 45 minuten zijn nog niet zo gek bedacht van het LAM… Al met al was dit een hele positieve ervaring, ik heb niet eens de Artie Farty Museumbingo ingezet (hoewel dat prima kan: het trosje druiven en een kan vind je zo).

Praktische informatie

Het LAM in Lisse is na maanden proefdraaien vanaf februari 2019 officieel open voor het publiek. Je moet van tevoren kaartjes kopen en die kosten EUR 7,50 voor volwassenen en EUR 5,00 voor kinderen van 5 t/m 17 jaar (kinderen van 0 t/m 4 jaar gratis). De Museumkaart is (nog) niet geldig, maar je kunt wel je kaartje laten sponsoren. Check de site voor meer informatie en kaartverkoop. Het museum is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag en werkt met tijdsblokken. Zo is het nooit te druk binnen, nog een voordeel als je met kinderen gaat!