Is het een goed idee om met kinderen naar Museum Voorlinden te gaan? Ja! En nee. Dat zal ik uitleggen:

Verrassend
 Voorlinden

Museum Voorlinden opende op 10 september 2016 zijn deuren voor het publiek en dat is niet onopgemerkt gebleven bij kunstliefhebbers uit Nederland en van over de grens. Voorlinden ligt op het prachtige gelijknamige landgoed in Wassenaar en ook het museum zelf is een plaatje. De collectie is verrassend, maar gematigd genoeg voor de liefhebber van ‘traditionele’ kunst en waarschijnlijk origineel genoeg voor de meer doorgewinterde fan van moderne kunst. Het museum oogt fris en uitnodigend, door de ruime entree en hoge zalen. Met je museumkaart kom je hier trouwens niet ver. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen, volwassenen betalen 17,50 euro. We hangen onze jassen op in de garderobe. De kinderen zijn uitgelaten, dus herhalen we nog even wat je wel en niet kan doen in een museum. De jongste van vijf mag met mijn telefoon wat foto’s maken van de kunstwerken die hij mooi vindt en die taak neemt hij heel serieus. Ondanks wat onscherpe foto’s is het eigenlijk heel leuk om een museum vanaf een lager standpunt terug te zien. Toch heb je in zo’n ‘instagramwaardig’ museum ook snel de neiging snapshots maken zonder nog echt goed te kijken naar wat er is. Juist je telefoon uitzetten (of thuislaten) is dus ook best een idee.

Yoshitomo Nara, Dog from Screen Memory

Minimalisme en Armando

Op dit moment (t/m november 2019) is de tijdelijke tentoonstelling ‘Less is more’, perfect passend bij de  minimalistische beweging van dit moment. Voor kinderen zijn met name het werk Trans-For-Men 8 (Fibonacci) van Alicja Kwade en Plastic Tree C van Pascale Marthine Tayou aanraders. Die geven genoeg stof voor gesprek. Ook is er een overzichtstentoonstelling (t/m 5 mei) van de in 2018 overleden kunstenaar Armando. Hoewel die voor veel kinderen wat moeilijk of te somber zal zijn, vond ik hem zelf prachtig. Kijk bijvoorbeeld eens samen naar Waldrand 23-10-06 en vertel je kind over Armando’s idee dat bomen gebeurtenissen zien en meemaken alsof het mensen zijn. Of wat dacht je van een muur vol autobanden; vindt je kind dat kunst of niet? Bij de ingang van Museum Voorlinden krijg je folders met de highlights van het museum en informatie over de tijdelijke tentoonstellingen. Er is geen speurtocht of familietour, het loont dus om je van tevoren een beetje in te lezen of een Artie Farty Museumbingo mee te nemen.

Museum Voorlinden Autobandenwand Armando

Fragment van Armando’s Autobandenwand

Zwemmen in een museum

In het museum zijn een paar zalen (je ziet snel genoeg welke) die je liever overslaat met kinderen. Niet omdat de kunst niet mooi is, maar juist omdat kinderen er maar wat graag aankomen. Wat dacht je van een tapijt van een soort zwarte knikkers, of twee enorme kommen met parels van Ai Weiwei? Die bekijken we wel een keer rustig zonder kinderen. Nadat we uitvoerig de mini-lift van Maurizio Cattelan hebben bestudeerd (daar kun je een heel verhaal bij verzinnen!) komen we bij ‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich. Dit is toch wel dé publiekstrekker van Museum Voorlinden. Vanaf zaalniveau zie je ‘gewoon een zwembad met een trappetje en bewegend water’, maar daal je een trap af, dan kun je de ruimte onder dat zwembad in, waardoor het lijkt alsof je er echt in zit. Een hele bijzondere ervaring! Voor kinderen zijn verder onder andere Dog from Screen Memory van Yoshitomo Nara en het reusachtige Couple under an Umbrella van Ron Mueck interessant. Oh, en heb je kinderen die van een experiment houden? Kijk dan vooral ook even naar de film ‘Der Lauf der Dinge’ van Fischli en Weiss (zie hier een fragment van het Guggenheim).

Voorlinden Swimming Pool Tjarda HansmaLeandro Erlich, Swimming Pool. Foto: @typischt

Kindvriendelijk

Maar dan nu de hamvraag: is dit museum kindvriendelijk of niet? Ja, omdat zowel de vaste collectie als (in ieder geval deze) tijdelijke tentoonstelling aansprekend is voor kinderen (kleurrijk, humoristisch en je kunt er goed samen gesprekken over voeren) en omdat er ook echt iets te beleven valt. Wat ik er ook zo goed aan vind: je kind leert dat eigenlijk niets gek is in de kunst. Hoe inspirerend is dat? De omgeving is fantastisch voor kinderen. Buiten kunnen ze even rennen zodat ze zich binnen wat langer kunnen concentreren. De museumwinkel is prachtig, met volop écht mooie boeken en kunstzinnige items voor jong en oud die je niet in iedere museumwinkel terugziet. Maar: het museum heeft geen kinder- of familieprogramma en in zalen met installaties zoals de knikkers en parels moet je heel goed opletten met loslopend grut. Als je dat van tevoren weet, dan is dit museum echt de moeite waard. En je kunt altijd nog eens terugkomen om alles op je gemak te bekijken.

Cattelan Voorlinden Antoine van Kaam

Maurizio Cattelan, zonder titel (2001). Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam

Adres: Buurtweg 90, Wassenaar
Openingstijden: 7 dagen per week, 11:00–17:00 uur
Kosten: kinderen t/m 12 jaar gratis, volwassenen 17,50 euro
Buggyproof: ja, het museum is gelijkvloers
Restaurant of museumcafé: ja, een gezellig restaurant (menukaart online)
Website: www.voorlinden.nl