Het Mauritshuis líjkt in eerste instantie een beetje ouderwets en ontoegankelijk voor kleine kinderen. Wil je wel eens het beroemde ‘Meisje met de parel‘ in het echt gaan bekijken met je (klein)kinderen, maar ben je bang dat ze het saai vinden? Lees dan vooral even verder.

Spannend verhaal

Je kunt heel goed met kinderen naar het Mauritshuis, bijvoorbeeld als je de speurtocht doet, maar ook als je je van tevoren een beetje inleest. Dat doe je op een hele laagdrempelige manier met het boek ‘Opgesloten’ van Lizette de Koning (vanaf een jaar of acht). Een lekker spannend en goed geschreven verhaal over Joris, die bij een bezoek aan het Mauritshuis per ongeluk terechtkomt in het 17de-eeuwse Delft. Hij ontmoet Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek en beleeft het ene avontuur na het andere. Alle beroemde schilderijen van het Mauritshuis komen aan bod en staan achterin nog eens vermeld met een afbeelding erbij. Daardoor wordt een bezoek aan het museum een feest der herkenning na het lezen van dit boek. Het Mauritshuis heeft trouwens ook boeken voor jongere kinderen, zoals ‘Maurits Muis‘, voor kinderen vanaf 4 jaar.

Dieren kijken

Voor liefhebbers van schilderijen biedt het Mauritshuis nog een extra bonus, want met je toegangskaartje kun je ook terecht in de Galerij Prins Willem V. Die ligt op loopafstand van het museum, aan het Buitenhof. Met kinderen kun je je daar vergapen aan de vele schilderijen die er hangen en ondertussen het spelletje ‘overal dieren’ doen. Kies een dier uit en kijk hoeveel exemplaren je daarvan telt op alle schilderijen. In Artie’s Museumbingo staan nog veel meer spelletjes die je in musea kunt spelen om het bezoek nóg leuker te maken!

Familiedag in het Mauritshuis

Iedere laatste zondag van de maand organiseert het museum een workshop voor families (geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar). Kinderen vanaf 4 jaar kunnen ook een feestje vieren in het Mauritshuis, met ‘Maurits Muis’ als thema. Zelf verf maken en daarmee aan de slag gaan kan ook, dat is natuurlijk helemaal artie farty. Kortom: laat je vooral niet afschrikken door het statige karakter van dit Haagse museum en kijk eens samen met je kinderen of ze de verhalen op de website interessant vinden. Zo ja: gaan!

Adres: Plein 29, Den Haag
Openingstijden: di, woe, vrij, za, zo 10:00-18:00, ma 13:00-18:00, do 10:00-20:00
Kosten: gratis voor kinderen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders, volwassenen €15,50
Website: mauritshuis.nl