Net zoals kinderen kunnen denken dat vis rechthoekig is door de versie in het vriesvak, kunnen ze ook wel eens denken dat papier ‘gewoon’ uit een fabriek komt. Best goed om samen eens stil te staan bij het feit dat er bomen gekapt moeten worden voor het maken van papier. En waarom dan niet ook eens zelf papier scheppen? Ben je meteen af van al dat oude huiswerk en die minder-goed-gelukte kindertekeningen.

Wat heb je nodig?

  • een emmer of afwasteil met ongeveer 3 liter water
  • 10 vellen A4-papier
  • staafmixer of blender
  • een schepraam, zelf te maken door gaas vast te maken aan de achterkant van een leeg fotolijstje (met punaises of nietjes) en nog een zelfde formaat leeg fotolijstje zonder gaas
  • schoonmaakdoekjes of stukken dun vilt
  • twee planken
  • droogrek of -lijn en knijpers
  • eventueel confetti, bloemzaadjes of gedroogde bloemen

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Papier scheppen snippers in bak

Versnipper het papier in de bak met water. Wil je gekleurd papier scheppen, dan kun je na het versnipperen wat verf of kleurstof toevoegen. Gebruik geen glanzend papier, dat werkt niet goed.

Stap 2

Verpulver het papier met een staafmixer of blender tot je een redelijk fijne drab hebt. Je kunt eventueel een kopje natuurazijn toevoegen aan de papierdrab, het schijnt dat het daar witter van wordt (ik heb het niet getest, dus laat me vooral weten wat jouw bevindingen zijn). Leg het raampje met het gaas naar boven op tafel en leg het raampje zonder gaas daar bovenop.

Stap 3

Papier scheppen raampjes schuin insteken

Duw de raampjes onder water in één beweging van je af en til ze langzaam op. Schud het geheel een beetje heen en weer om het water weg te laten stromen. Til het raampje zonder gaas van het onderste raam af en leg een doekje op het natte papier. Bedek het doekje met een houten plank. Houd alles samen vast, draai het geheel om en leg het op de grond.

Stap 4

Haal voorzichtig de zeef van het papier. Het papier blijft op het doek plakken. Wil je confetti, zaadjes of bloemen aan je papier toevoegen? Dan is dit het moment. Leg aan deze kant ook een doekje op het papier en dek af met de tweede plank. Ga op de plank staan om het water uit het papier te persen. Haal de plank en de bovenste doek van het papier.

Stap 5

Papier scheppen droogrek

Hang het papier (dat nog aan het onderste doek kleeft) aan een wasrek of -lijn. Zodra het papier droog is, kun je het voorzichtig van de doek afhalen.

Wat kun je maken met geschept papier?

Schrijf een verlanglijstje op het papier, je mooiste gedicht, een brief aan oma of stempel je naam erop. Of maak een boekje met blanco papier en maak de voor- en achterkant met twee vellen van je zelf geschepte papier. Maak vast met nietjes of met een mooi lint of draad.

Wil je meer creatieve tips? Bestel dan het boek Artie Farty LAB, propvol toffe zelfmaakrecepten!