Wie aan Amsterdam en kunst denkt, denkt al snel aan het Rijks. Dat is natuurlijk een heel mooi en indrukwekkend museum en zeker een bezoekje waard. Maar ga met je gezin vooral ook eens langs bij de buren op het Museumplein; het Stedelijk Museum Amsterdam. In de ‘badkuip’ (zo genoemd vanwege de vorm van het ontwerp van Crouwel) vind je een enorm aanbod aan hedendaagse kunst en vormgeving.

 Stedelijk Amsterdam moderne kunstModerne kunst

Het Stedelijk toont moderne kunst en die is vaak aantrekkelijk voor kinderen, want kleurrijk, soms grappig en ze kunnen er van alles in zien. Er hangt in dit museum ook wat meer activistisch werk (let met name op bij online en videokunst), niet alles is geschikt voor kinderen. Bij de informatiebalie kun je een Familiespoor pakken. Die speurtocht brengt je langs een aantal werken uit de vaste collectie en is precies lang genoeg om de aandacht vast te houden. Er zit zelfs een instructie bij om thuis een projector te bouwen.

Stedelijk Amsterdam Rabo LabFlipperen

Op dit moment kun je de tentoonstelling van Jacqueline de Jong zien. Haar schilderijen zullen niet iedereen aanspreken, maar veelzijdig is deze kunstenares wel. Én ze heeft wat met flipperkasten, dus kun je in het Rabo Lab (de familieruimte in het midden van het museum) samen flipperen. Er staan vier kasten die je zelf mag aanpassen en er is een levensgrote flipperkast waar je samen grote ballen in mag gooien. Lekker spelen in het Stedelijk dus!

Stedelijk Amsterdam BASEBase

Alleen al de roltrappen van en naar Stedelijk Base (de kelder waar de hoogtepunten uit de collectie op een vernieuwende manier worden gepresenteerd) zijn een ware kindermagneet. En Base heeft zoveel topstukken op een aantrekkelijke manier samengebracht, dat er overal iets te zien valt. Bovendien geven de beschrijvende teksten net iets meer informatie dan alleen de naam van de kunstenaar en titel van het kunstwerk. Vanaf 21 september zie je in het Stedelijk het werk van o.a. Mondriaan, Chagall en Picasso als migranten in Parijs. Deze kunstenaars zijn mooie inspiratiebronnen voor kinderen en volwassenen die zelf kunst willen maken.

Stedelijk Amsterdam restaurantFeestje

Het Stedelijk heeft een goede verschoonruimte, een café voor taartjes en drinken (Zadelhoff café boven) en een restaurant voor broodjes en salades (niet goedkoop, wel lekker) aan de buitenkant van het gebouw. Ook wel prettig: na afloop van een bezoek aan het Stedelijk kunnen kinderen even goed uitrazen op het Museumplein. Met mooi weer neem je gewoon je eigen picknick mee (of je koopt een broodje bij de naastgelegen Albert Heijn). Van een bezoek aan het Stedelijk Amsterdam kun je al met al een feestje maken!

Adres: Museumplein 10, Amsterdam
Openingstijden: dagelijks 10:00-18:00 en vrijdag 10:00-22:00
Prijzen: volwassenen €18,50, kinderen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders gratis
Website: www.stedelijk.nl

Wil je meer informatie over kindvriendelijke musea in Nederland én Vlaanderen? Bestel dan het boek Artie Farty, propvol kunstzinnige zelfmaakideeën, tips voor een museumbezoek met je kind en advies over het opbergen en tentoonstellen van kinderkunst!