De vakantie is een ideaal moment om creatief bezig te zijn met je kinderen. Door de rust en een andere omgeving gaat je creativiteit makkelijker stromen en bovendien heb je (als het goed is) alle tijd van de wereld. Hieronder vind je 9 te gekke ideeën voor vakantiekunst, met steeds een kunstenaar als inspiratiebron. Alleen al het samen bezig zijn is leuk, maar heb je behoefte aan meer verdieping, zoek dan de inspiratiebronnen eens op. Kijk ook eens of er in de stad of het dorp waar je bent een museum of galerie is waar je langs kunt gaan. Zo ontdek je vast weer andere kunst dan thuis en wie weet geeft ook dat weer nieuwe inspiratie. Itamar Gilboa Food Chain Project LAM Lisse

Broodddeeg

Brooddeeg of zoutdeeg kun je altijd en overal maken. Met een kop bloem, kop zout, anderhalve kop water en een klein lepeltje olie ben je er al. Lekker kneden, iets moois maken door te rollen, snijden of met een knoflookpers te persen en dan rustig afbakken in de oven (of aan de lucht, dan duurt het alleen iets langer).

Inspiratiebron: Itamar Gilboa, The Food Chain Project (te zien in museum LAM Lisse)
Gilboa maakt keramiek, maar zijn idee om in kunstobjecten vast te leggen wat je eet en drinkt, is natuurlijk heel toepasbaar en leuk tijdens een vakantie. Wie weet daagt het je kinderen zelfs uit om iets exotisch te eten, puur omdat de vorm mooi is.

Strandschilderij van stenen en zwerfhout

Strandschilderij

Op het strand maak je met steentjes, takken, schelpen, zeewier en andere natuurlijke voorwerpen een prachtig schilderij. Alles mag! Fotografeer het als je het wilt bewaren, daarna neemt de zee het weer mee.

Inspiratiebron: Sue Lawty, World Beach Project
Lawty deed dit project voor het Victoria & Albert Museum in Londen. Mensen konden wereldwijd kunst maken met stenen op het strand en de foto’s daarvan opsturen. Kijk maar eens wat dat opleverde.

Bloemen drogen

Een herinnering aan een mooie vakantie is altijd leuk en een bloemenpers maak je makkelijk zelf. Wat houdt je nog tegen? Verzamel mooie bloemetjes in je vakantie-omgeving en spreid ze uit op een krant. Maak je bloemenpers van een aantal stukken krantenpapier in hetzelfde formaat. Leg de bloemen ieder op een eigen papier en voeg twee stukken karton toe als voor en achterkant. Verzwaar het geheel met dikke boeken of zware stenen. Plak de bloemen als ze droog zijn (na twee of drie dagen) met een klein stukje tape in een mooi boekje en schrijf de naam erbij. Inlijsten of er een collage mee maken kan ook, dan heb je meteen een mooi cadeau voor Moederdag of Vaderdag!

Inspiratiebron: Als je gaat zoeken op ‘pressed flower art’, vind je online heel veel moois. Onder andere het werk van designer Anne ten Donkelaar, die werkt met zowel gedroogde als uitgeknipte bloemen en daar de mooiste kunstwerken mee maakt.

Stenen schilderen

Stenen zijn natuurlijk vaak al mooi van zichzelf, maar het beschilderen van stenen is gewoon leuk om te doen. Doop ze in verf, zet alleen stippen met een wattenstaafje of verf ze helemaal in je favoriete kleur en plak er wiebeloogjes op. Voor je het weet heb je een hele collectie voor thuis (minder geschikt als je gaat vliegen ?).

Inspiratiebron: De Australische Elspeth McLean schildert prachtige mandala’s op stenen. Begin gewoon eens met gekleurde stippen, ook Yayoi Kusama is daar dol op!

Muurschildering van Tania hoek Mercer Street New York

Stoepkrijt

Good old stoepkrijt. Het is street art voor kinderen en je neemt het makkelijk mee (maar zelf maken kan ook, kijk maar in Artie Farty LAB op p.46). Bovendien zal mooie stoepkrijtkunst zonder twijfel voorbijgangers laten glimlachen. Aan de slag!

Inspiratiebron: Tania, muurschildering op de hoek van Mercer Street en 3rd Street, New York (zie foto boven)
Er is een wereldwijde community van ‘chalk artists’ die de meest fantastische 3D kunstwerken op straat maken, maar tekenen in perspectief is best lastig. Kijk in plaats daarvan eens naar kunstenaars die abstract werk maken of maakten, zoals Tania.

Kind maakt tekening met ganzenveer

Geheimschrift

Wij waren ooit in Denemarken en hadden niets om mee te tekenenen, dus pakten we een ganzenveer uit het park en een bakje sojasaus en maakten alsnog mooie vakantiekunst. Als je dit doet met citroensap, heb je warmte nodig om je tekening zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld van een broodrooster of een strijkbout. Kijk maar eens in Artie Farty LAB op p.29.

Inspiratiebron: Jim Sanborn, Kryptos

Kryptos is een kunstwerk dat op het terrein van de CIA in Langley, Virginia (Amerika) staat. Het bestaat uit vier onderdelen, waarvan er sinds de onthulling in 1990 drie zijn ontcijferd. Het vierde onderdeel is een van de beroemdste onopgeloste raadsels op de wereld. Cool toch?

Collage gezicht van zwerfafval

Collages maken

Pak het lokale krantje, een wit A4tje en lijm (dat maak je makkelijk zelf trouwens, kijk maar in Artie Farty LAB op p.91) en plakken maar! Bij collages mag alles: knippen, scheuren, een mensenhoofd op een dierenlichaam, tekst erbij of een tekening met fineliner die verder gaat waar je plaatje ophoudt… niets is gek!

Inspiratiebron: Ben Giles

Collages zijn redelijk ‘hot’ op dit moment, dus er zijn online meer dan genoeg inspiratiebronnen te vinden. Het werk van Giles is vaak kleurrijk en humoristisch en dat spreekt veel kinderen aan, probeer het maar eens.

Vakantiekunst stempelen

Stempels maak je van aardapppels, een kurk met een vormpje (of foamsticker) erop gelijmd of bijvoorbeeld selderij. Je hebt alleen verf of inkt nodig, maar eigenlijk kun je ook best ketchup gebruiken, of chocopasta als de nood hoog is.

Inspiratiebron: Escher (in de vakantie zijn er leuke kinderworkshops in ‘Escher in het Paleis’ in Den Haag)

Escher maakte natuurlijk vrij ingewikkelde tekeningen, maar je kunt je wel door zijn patronen laten inspireren. Dan maak je niet een vel vol dezelfde stempels, maar verander je ze steeds een klein beetje.

Je uitzicht tekenen

Neem een klein boekje en een potlood en teken iedere dag iets uit je omgeving. Dat kan je uitzicht zijn of een slak die voorbijkruipt, een mooie boom of de zee. Alles is goed en het hoeft echt geen meesterwerk te zijn. Waan je een ontdekkingsreiziger die schetsen maakt van een nieuw land voor de mensen thuis.

Inspiratiebron: William Turner

De beroemde Engelse schilder Turner was regelmatig in Nederland en schetste zijn uitzicht in schetsboeken. Later gebruikte hij deze schetsen als basis voor zijn schilderijen.