Nee, dit heb ik niet zelf verzonnen en ja, het bestaat al heel lang. Ik had het gewoon nog niet eerder geprobeerd en het leek me zo lekker zen. Oh ja, en leuk voor kinderen natuurlijk. Ik heb het over weven op een stok, of branch weaving zoals het in het Engels wel genoemd wordt. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe het moet en ik geef je wat tips voor als je het met jongere kinderen wil proberen.

Stap 1 – zoek een stok met een Y-vorm

Stap 2 – pak een bol licht katoen en knoop dat om de stok

Laat wat ruimte aan de onderkant vrij. Aan de ene kant van de stok gaat het katoen een enkele keer er omheen, aan de andere kant dubbel. Zorg ervoor dat het touw goed strak zit.

Stap 3 – pak een paar bolletjes wol in verschillende kleuren en knip een lang stuk van de eerste kleur af.

Eventueel kun je het weven doen met een grote naald, maar gewoon priegelen met je hand gaat ook wel.

Knoop de eerste kleur touw vast aan de onderste rij van je lichte katoen.

Daarna ga je weven: onder, boven, onder, boven, enzovoorts. Als je bovenaan bent, ga je om het bovenste katoen heen en weef je weer terug de andere kant op. Je weeft dan precies andersom: waar je net onder ging, ga je nu boven en waar je net boven ging, ga je nu onder.

Stap 4 – je kan gewoon verschillende kleuren in rijen naast elkaar weven, maar je kan er ook een patroon in maken.

Keer dan bijvoorbeeld steeds een draadje eerder om.

Stap 5 – als je klaar bent met je laatste kleur, knoop je die vast op de plaats waar je eindigt.

Draai nu je stok om en plak de loshangende draadjes vast met tape. Klaar! Ik maakte ook een instructiefilmpje van het weven op een stok.

Voor jongere kinderen kun je bijvoorbeeld elastiekjes om de stok doen en daar takjes en bladeren doorheen weven. Echte natuurkunst wordt het dan. Of knip repen stof af en laat ze daarmee weven, dat is wat minder priegelig. Het is sowieso tof om verschillende soorten textiel te gebruiken: glad, wollig en pluizig naast elkaar.