Zet dat raam maar open, we gaan wat leuks doen! Het stinkt wel een beetje, dus wat frisse lucht kan geen kwaad. Marmeren is al een hele oude techniek, die in Japan suminagashi wordt genoemd en in het Turks ebru heet. Gemarmerd papier werd vroeger veel gebruikt als schutbladen in boeken. Het leuke is dat je op verschillende manieren kunt marmeren, bijvoorbeeld met water en nagellak (maar ook met scheerschuim en inkt, hoe dat moet staat beschreven in de boeken Artie Farty en Artie Farty LAB).

Voor deze activiteit heb je maar een paar dingen nodig:

– een plastic bakje (geen wegwerpbakje)
– nagellak (het liefst in een een paar contrasterende kleuren en niet te oud)
– satéprikker
– eventueel witte verf
– stenen, schelpen, papier of iets anders om te marmeren (bijvoorbeeld een eierdopje)

Stenen wit

1. Verzamel de voorwerpen die je wil marmeren. Stenen en schelpen kun je het beste eerst wit verven als ze dat nog niet zijn, anders zie je de kleuren er straks niet zo goed op.

Marmer set up

2. Vul je bakje of schaaltje met water. Zorg ervoor dat je je steen of andere voorwerp goed kunt onderdompelen.

3. Druppel de nagellak in het bakje. Verspreid het met een vloeiende beweging óf probeer een cirkel te maken en de volgende kleur binnen die cirkel te mikken totdat je een mooi geheel hebt.

4. Maak met de satéprikker vloeiende bewegingen (cirkels of heen en weer, of achtjes) door de kleuren. Stap 1 t/m 3 moeten snel achter elkaar, anders droogt de nagellak op.

5. Dompel je voorwerp helemaal onder zodat de lak zich hecht aan het oppervlak.
Let op: je vingers worden vies hierbij, dus doe handschoenen aan, probeer je voorwerp vast te houden met een knijper of zorg dat je de remover bij de hand hebt.

6. Laat je voorwerp drogen en gooi het nagellakwater weg (vis eerst de restjes nagellak uit het bakje met een satéprikker). Als je je voorwerp (bijvoorbeeld het eierdopje) wilt kunnen afwassen, moet je ‘m nog een extra laagje vernis geven.

De mooie stenen kun je gebruiken als presse-papier. Met papier kun je bijvoorbeeld boekenleggers maken of een mooie kaart voor opa en oma.

AF nagellakmarmer collage

Artie Farty wil ouders en kinderen laten zien dat kunst kijken, kunst maken en knutselen met zelfgemaakte materialen niet moeilijk is en wél heel leuk. De boeken ‘Artie Farty’ (288 pagina’s, hardcover, november 2015), ‘Artie Farty Lab‘ (124 pagina’s, hardcover, november 2018)  en twee verschillende ‘Museumbingo’s‘ (12 pagina’s, leporello met envelop, november 2015) zijn te koop in onze shop en bij diverse winkels in Nederland en Vlaanderen.