Hou je wel van een beetje experimenteren? Dan is cyanotypie (blauwdruk), oftewel een zonneprint maken, echt iets voor jou. Met dit stappenplan kan het bijna niet mislukken. In het boek Artie Farty LAB vind je behalve de zonneprint nog véél meer kunstzinnige ideeën. Let op: dit project bevat chemicaliën die licht giftig zijn, dus voor kinderen geldt: alleen onder begeleiding van een volwassene doen!

Zonneprint benodigdheden

Lichtgevoelig papier maken

Geen zorgen als je niet de alchemist wil uithangen. Online zijn namelijk kant en klare cyanotype kits te koop. Ben je juist wel in voor een echt S.T.E.A.M. (science, tech, engineering, art, math) project? Lees dan vooral verder.

Je hebt nodig:

 • 8 gram kaliumferricyanide (ook wel: rood bloedloogzout)
 • 20 gram ijzer(III)ammoniumcitraat
 • gedemineraliseerd of gedistilleerd water (200 ml)
 • aquarelpapier
 • handschoenen
 • 2 donkere flessen
 • sponskwast
 • 2 mengbakjes voor minimaal 100 ml
 • houten roerstaafje
 • trechter
 • maatbeker

Trek handschoenen aan (in de supermarkt vind je een pakje dunne latex handschoenen). Doe met behulp van de trechter 8 gram kaliumferricyanide in het ene mengbakje en 20 gram ijzer(III)ammoniumcitraat in het andere mengbakje. Afmeten kan met bijvoorbeeld een digitale meetlepel. Voeg aan beide bakjes 100 ml gedemineraliseerd water toe en roer goed tot alle poeder is opgelost. Giet de inhoud van het ene bakje met behulp van de trechter in de ene fles en de inhoud van het andere bakje in de andere fles. Giet nu uit beide flessen 10 ml vloeistof in een maatbekertje. Daarmee prepareer je zeker 20 vellen lichtgevoelig papier.

Zonneprint papier prepareren

Lichtgevoelig mengsel aanbrengen

Als je de twee vloeistoffen gemengd hebt, is het mengsel lichtgevoelig, dus doe dit niet bij al teveel daglicht (pikkedonker is ook niet nodig, maar doe even de gordijnen dicht). Zorg dat je straks je vellen meteen dichtbij in een donkere ruimte kan laten drogen (hangend of liggend). Trek handschoenen aan als je dat nog niet gedaan had. Gebruik een sponskwast (zonder ijzer, dat reageert op de stoffen) en breng daarmee in op-en-neergaande bewegingen het mengsel aan.

Laten drogen

Laat de vellen papier goed drogen en bewaar ze in een donkere zak of doos.

Compositie maken

Verzamel de spullen waar je een afdruk van wil maken (denk aan bladeren, veren, steentjes, papierknipsels of voorwerpen met een grappige vorm). Leg je spullen eerst op gewoon papier zodat je weet hoe je het wil.

Zonneprint proces

Zonneprint maken

Pak een vel lichtgevoelig papier, je voorwerpen en eventueel een glazen plaatje om lichte voorwerpen op hun plaats te houden. Leg het geheel in de volle zon en wacht minimaal 5 minuten. Hoe lang het precies moet is afhankelijk van de stand en sterkte van de zon, dus experimenteer gewoon.

Afspoelen

Haal de voorwerpen en het glasplaatje van je vel papier en spoel het papier af onder de kraan of door het heen en weer te bewegen in een teiltje water.

Zonneprints opgehangen

Exposeren

Laat drogen, leg eventueel een dag onder een stapel zware boeken om het papier mooi plat te krijgen en ophangen maar!